Les nostres arrels són llargues i resistents, com les arrels dels ceps de les nostres vinyes, que són testimoni de més de 115 anys d’història
Els inicis
1908
El gener de 1908 un grup de pagesos d’Artés va fer la sol·licitud dels primers estatuts per constituir el Sindicat Agrícola d’Artés. Sota l’hospici de mossèn Martí Sanglas i aprovats pel bisbe de Vic, va néixer el Sindicat.
Construcció primer celler
1914
El Sindicat fa un pas endavant i construeix un primer celler. El setembre de 1914, amb l’obra gairebé acabada, els socis comencen a portar el raïm al celler.
Medalla d’Or i Diploma d’Honor a la EXPO Internacional Universal de Barcelona
1929
Els socis del sindicat van exposar els seus vins en el marc de la Exposició Internacional Universal de Barcelona, que els van fer mereixedors de la medalla d’or i del Diploma d’Honor. Aquestes distincions ompliren d’orgull els membres del Sindicat.
Ampliació del celler
1930-1935
El Sindicat va creixent i vol ampliar els serveis que ofereix als socis. Per això, construeix un molí i compra una finca i un local. El 1933 es crea la Secció Vinícola del Sindicat d’Artés i es nomena president en Josep Catot Moratones. Cada soci pagava 3 pessetes i havia de portar el 100% de la seva collita al celler del Sindicat.
Endavant i fora!
12 de maig de 1935
Amb el crit “Endavant i fora” l’assemblea de la secció vinícola del Sindicat fa un vot de confiança a la Junta directiva perquè construeixin un nou celler cooperatiu. El setembre del mateix any s’hi fa la primera verema amb el raïm de 85 socis. És llavors quan es registra la marca dels vins del celler per evitar falsificacions i neix ARTIUM.
La primera crisi
1936
A causa del moment de crisi general que vivia el país, es fa una crida per unir-se cooperativament i des de la Conselleria d’Agricultura demanen a les entitats agrícoles existents que es fusionin. El setembre de 1936 el Sindicat Agrícola d’Artés i el Sindicat Agrícola de Rabassaires es fusionen sota el nom Sindicat Agrícola d’Artés.
El gener de 1937 l’Ajuntament d’Artés aprova donar al Sindicat l’exclusivitat de la venda del vi de la vila. A finals de febrer d’aquell mateix any, s’aprova ampliar el celler, ja que arran de l’entrada de nous socis d’havia quedat petit. A més a més, com que la Guerra Civil ja havia esclatat, van demanar als socis que defensessin i protegissin el Sindicat.
La postguerra
1940
La postguerra era dura i l’Ajuntament crea un racionament demanant al Sindicat que aporti 3 litres de vi setmanals per persona.
El 1943 s’aconsegueixen desbloquejar els comptes del sindicat, que en acabar la Guerra havia estat acusat de marxista. Quan es va poder disposar dels diners es van construir 22 tines de ciment armat, cosa que va permetre incrementar la producció 8500 hl.
L’abril de 1947 es va constituir la Bodega Cooperativa d’Artés, com a continuació de la Secció Vinícola d’Artés.
La Remuntada i la Innovació
1949
El 1949 el Sindicat d’Artés es converteix en la primera cooperativa de l’estat espanyol que elabora i comercialitza xampany criat en cava.
El maig de 1953 s’aprova la incorporació de nous socis, ja que molts pagesos de municipis veïns volien sumar-se al Sindicat. També van decidir instal·lar una fàbrica de farina panificable i una almàssera per premsar olives per fer oli.
Des dels inicis que el producte estrella del Sindicat va ser el picapoll. De fet, el 1955 es comença a comercialitzar aquest vi com a monovarietal i es converteix en el primer celler de la comarca que embotella el picapoll amb un sistema de criança en bóta de roure i en ampolles de ¾ de litre. Es va fer el salt de qualitat del doll a l’ampolla.
La crisi de la vinya
1966-1992
La industrialització del territori comporta un retrocés important de la vinya i això afecta directament el Sindicat.
L’octubre de 1985 es celebra el 50è aniversari de la primera verema.
La situació a la vinya era complicada i les entrades de raïm no paraven de caure. Fins i tot, es van plantejar si venien les instal·lacions del Sindicat a una altra empresa o cooperativa que es dediqués a la fabricació de caves i vins. Es va desestimar per majoria i es va seguir apostant per la terra costés el que costés.
El 1988 es va aconseguir la denominació Vins de la Terra.
La recompensa de la feina ben feta
1993-2007
El Sindicat aconsegueix bons resultats en les exportacions de vi i cava cap a Dinamarca, Bèlgica i Alemanya i això anima els socis i treballadors.
De mica en mica, va anar augmentant la plantació de vinyes i el Sindicat es va tornar a posicionar com un dels punts de referència del país quant a tradició vinícola.
El 1995 juntament amb 6 celler més del Bages, s’aconsegueix un reconeixement a la qualitat i es crea la Denominació d’Origen Pla de Bages.
Reestructuració i consolidació empresarial
2007-2015
És durant aquest període quan es consolida i s’augmenta l’entrada de raïm de més qualitat a la Cooperativa gràcies a l’aposta de la plantada de varietats internacionals i també a la recuperació de varietats històriques com el Mandó o el Sumoll.
Se segueix innovant en l’elaboració de vins i apareixen Fumet i Caprici, que han estat premiats als Premis Vinari de Catalunya.
El destí ens impulsa a pensar en el futur
2016-2020
La nit del 2 de juliol de 2015, la Cooperativa viu el seu punt d’inflexió més gran: s’ensorra una part important del celler. Això marca un moment clau en què cal valorar pros i contres i decidir el futur del celler. La Junta decideix tirar endavant, busca recursos i construeix l’Espai Artium. El novembre de 2016 es va inaugurar i des de llavors fins ara és un dels projectes que enorgulleix més la cooperativa essent un punt de trobada per passar bones estones al Bages.
Nous projectes
2021-actualitat
Durant la pandèmia de la COVID-19 s’estableix una bona connexió amb els clients finals, ja que se’ls proveeix de queviures directament a les cases. Malgrat el context desfavorable, la gent segueix confiant amb l’Agrobotiga i els seus productes de qualitat. Després de la pandèmia, es torna a obrir l’Espai Artium i es fa un pas endavant apostant per noves línies d’empresa que giren al voltant d’aquests tres conceptes: la formació en vitivinicultura, la creació d’un viver de cellers i el naixement de la figura dels socis col·laboradors.
Celler cooperatiu d’Artés
En xifres
Actualment el Celler Cooperatiu d’Artés compta amb més de 90 socis agraris i de 165 socis col·laboradors.
El 1970 entraven 5 milions de kg de raïm i es feia vi a doll o engarrafat i cava. El 2020, es van entrar 100.000kg de raïm i es van elaborar vins amb el segell DO Pla de Bages de diferents tipus: Picapoll, Picapoll bota, Caprici, Roques Albes, Camerlets , Fumet, Gran Caprici. També es va fer productes DO Cava com Artium i Lluís Guitart.